Събитието, което обедини медицински, дентални и естетически специалисти от 29 до 31 май
Международното изложение, което събира медицинския сектор за 58-и път - БУЛМЕДИКА
Изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА & EСТЕТИКА 2024 започна

Изкуствен интелект прави прегледи на живо в Интер Експо Център

Обучителен модул улеснява работата с ултразвука с най-големи предимства в гинекологията, обясни д-р Валентин Милошов

Първият ултразвук с изкуствен интелект в полза на медицината в България беше представен на 16 май в рамките на най-голямото изложение за медицина и дентална медицина в България – БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА&ЕСТЕТИКА. Международният форум ще продължи до 17 май, но и в събота и неделя интересната и ползотворна програма ще ангажира вниманието на специалистите.

„Ултразвуковия апарат SonoScape S60 е иновация от най-висок клас както за България, така и за Европа и света“, каза д-р Валентин Милошов по време на демонстрацията на живо в зала „Родопи“. Затова марката SonoScape може да бъде назована като пионер в областта. Цената е поне два пъти по-ниска от аналогичен конкурентен продукт на пазара, посочи в допълнение Христо Ненов, търговски директор на Вега Медикал.

Минимално облъчване на плода в гинекологията

Именно акушеро-гинекологията е най-важният компонент и най-голямото предимство на Sonoscape S60. Алгоритъмът S-fetus стандартизира измерванията в акушерството, за да се проследи развитието на плода. Прецизните автоматични измервания спестяват време на специалиста и намаляват облъчванията на плода.

За осъществяване на измерванията са нужни около 40-50 сек. и около 15 настискания на клавишите. Технологията позволява с хващането на един единствен образ в 2D режим на плода и само чрез едно натискане на клавиш, отнемащо около 2 сек., готовите измервания са налице.

При преглед на пациентка в ранна бременност, изкуственият интелект веднага заключи, че не може да хване основните показатели, с което целта е да спести време на специалиста, поясни Ненов. Най-подходящо е проследяването с апарата между 20 – 40 гестационна седмица. При 4D изображението на плода също има приложима технология, която ще изчисти всички артефакти и ще покаже желаната част като експозиция на плода (най-често лицето) за секунди в най-чистия и реалистичен вид. 

Ултразвуковият апарат ще бъде окомплектован с всички трансдюсери. Всички специалисти ще могат да се докоснат до него по всяко време на събитието, за да изпробват неговите възможности. На щанда си, компанията-представител има кушетка за прегледи за всички желаещи.

Прецизни измервания във всички сфери на медицината

Апаратът е приложим за всяка една специалност и оборудван изцяло с монокристални трансдюсери, даващи най-високо качество на изображение и детайли. Приложението на „изкуствен интелект“ е в прецизността на автоматичните измервания в различни сфери на медицината. Прави се например автоматично измерване на „фракция на изтласкване на сърцето“ в кардиологията. Автоматичните измервания на ултразвук апарата, при които се използва изкуствен интелект се прилагат в нефрологията, общата коремна ехография, образната диагностика ( цветен 3D доплер, който отсява само кръвопотока. В гастроентерология може да се използва за диагностицирането на чернодробни лезии. Автоматичните измервания са главно насочени също към мусколно-ставни измервания, измервания при преглед на млечна жлеза (мамологични прегледи), измервания при щитовидната жлеза, акушеро-гинекологията.

По-лесно вземане на решения от специалистите

Обучителният модул е в изключителна помощ на специалистите. Способността на изкуствения интелект да разпознава образи отваря възможността за контекстуално осведомяващи системи. Те ще помагат на сонографите в реално време чрез предлагане на подходящи инструменти, както и осигуряване на диагностика или подкрепа при вземане на решения.

Независимо дали сте специалист, или пациент, и днес ще може да изпробвате възможностите на новата технология на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА&ЕСТЕТИКА 2019.

Повече за всички иновации в медицината тази година ще научите на bulmedica.bg

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>