Събитието, което обедини медицински, дентални и естетически специалисти от 29 до 31 май
Международното изложение, което събира медицинския сектор за 58-и път - БУЛМЕДИКА
Изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА & EСТЕТИКА 2024 започна

Гликираният хемоглобин, като маркер за диагностика на диабет

Един от най-важните маркери за диагностика на диабета е гликираният хемоглобин. Подробности за неговото образуване, функции и значение дадоха Цветелина Цакова, Йоана Серафимова и Мартина Момчилова. Като част от презентаторите на Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“, в рамките на съпътстващата програма на специализираното изложение Булмедика/Булдентал 2017, те изнесоха лекцията „Гликиран хемоглобин – важен маркер при диагностиката на диабета“.

„Половината от заболелите от диабет не са имали представа за състоянието си до момента на откриването му“, поясни Цветелина Цакова. Според данни на Световната здравна организация в момента от заболяването страдат над 371 000 000 души по света. Прогнозите са до 2030 г. числото да нарасне до 552 000 000 души. Сред ранните симптоми на диабета са хроничната умора, необяснимо отслабване, постоянна жажда, размито зрение, непрекъснат глад и други.

„Поддържането на гликирания хемоглобин под 7% при по-възрастни хора с диабет Тип 2 е рисково“, информира Цветелина Цекова, цитирайки последни резултати от мултицентрови проучвания. Освен това интензивният гликемичен контрол води до повишена честота на опасни хипогликемични епизоди.

Лекторът предупреди, че изследването на гликирания хемоглобин не е препоръчително при някои обстоятелства, например когато е налице промяна в хранителния режим или медикаментозно лечение, в рамките на 6 месеца. Същото се отнася и за периода за диагностиката на гестационен диабет при бременни.