Събитието, което обедини медицински, дентални и естетически специалисти от 29 до 31 май
Международното изложение, което събира медицинския сектор за 58-и път - БУЛМЕДИКА
Изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА & EСТЕТИКА 2024 започна

Доброто на Булмедика/Булдентал – доброволци провеждат безплатен скрининг за риск от диабет

Доброволци от националното сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром” се включиха в изложението Булмедика/Булдентал. Откриваме щанда им, който се намира в зала 1, С12, изключително лесно – там е пълно с хора, които питат и се интересуват как да се предпазят от диабета.

Впечатление прави младият доброволец Теодора Маркова. Тя е изключително любезна и върши своята работа с голям професионализъм и младежки хъс. Опитваме се да я заговорим, за да ни разкаже повече за сдружението, в което членува.

“Има много хора, направили сме само една почивка от около 20 минути, доста интензивно e всичко днес. Харесва ми да помагам на хората. Като доброволец се запознах с много хора, на които помогнахме със съвети за риска от диабет”, обясни ни Теди, която бодна пръста ни, за да покаже колко лесно и бързо се случва скрининга.  “5,5 – супер сте!”, възкликна доброволката, виждаше се че тя обича да съобщава добрите новини на непознати хора.

Теодора ни разказа още, че доброволческата организация ѝ е помогнала да пътува в цяла Европа, за да помага на диабетиците да бъдат по-лесно интегрирани в различни младежки събития. “Много от ръководителите на младежки обмени са притеснени да взимат хора с диабет, защото се страхуват да не им стане нещо. Нашата цел е да им покажем, че това не трбва да е така“, завърши разказа си Теодора.

Продължаваме нататък и се срещнахме с председателя на  националното сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ – Мариана Александрова. Тя беше много заета да отговаря на въпросите на посетителите, но все пак отдели няколко минути, за да отговори на въпросите на Интер Експо Център.

“Нашата организация помага на млади диабетици, семейства с деца диабетици, диабетици в риск от развитие на усложнения, както и на диабетици в риск от социално изключване. Целим да открием рисковата група на хора с предиабет, в риск от диабет, метаболитен синдром и затлъстяване. Последната ни изключително успешна мисия беше спортната програма за хора с това заболяване. Много е важно диабетиците да са физически активни. В момента 90 човека в пет български града спортуват абсолютно безплатно, благодарение на фирмата Уникомс, която повярва в нашата идея. Друг важен момент за хората, на които помагаме, е психосоциалната подкрепа – 20 звена в цялата страна се грижат и за това.”, разказа Мариана Александрова.

Мариана е биолог и журналист. След като и откриват диабет тя решава, че трябва да помага на хора с подобен проблем. Доволна е, че в организацията има много млади хора, които помагат с доброволческия си труд.

Прекъснати сме от любопитен минувач. “Да се запиша ли? Колко точно показа скрининга, попита Мариана. 7,5 – отговори той. Вземете си глюкомер, за вас са“, продължи г-жа Александрова.

Доброто на Булмедика/Булдентал – така може да опишем случващото се на щанда на асоциацията. Грижата за човека и висшето проявление на хуманност удивиха всеки посетител. Благодарни за подкрепата и помощта, хората си тръгваха с усмивки на лицата.

{os-gal-44}