Водещи компании в сферата на медицината и здравето са партньори на изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА & ЕСТЕТИКА 2023
Скринингови изследвания за диабет се провеждат на изложение БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ / ДЕРМА & EСТЕТИКА
Кои събития фокусират медицинските, денталните и дерматологичните специалисти от 31 май до 2 юни?

Национална пациентска организация ще проведе безплатни скринингови акции, в рамките на Булмедика/Булдентал 2018

Национална пациентска организация (НПО) за пореден път ще партнира на най-голямото медицинско изложение в България – Булмедика/Булдентал, което ще се проведе в периода 16-18 май 2018 г.

Всеки ден от изложението ще бъде посветен на скринингови изследвания за различни социалнозначими заболявания, като на щанда на НПО (зала 1 – щанд С12) ще бъдат предоставени и множество информационни материали, касаещи други заболявания и здравни проблеми.

Ден 1 – 16 май 2018 г. (сряда)

Първия ден на изложението, Национална пациентска организация ще посвети на хепатита. От 10:30 до 17:30 ч. (или до изчерпване на количеството тестове), на щанда на Сдружението ще се проведе скринингова акция за хепатит С. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, в рамките на 5 до 10 минути. За провеждане на това изследване няма ограничения за консумация на храна и напитки. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място, ще му бъдат предоставени информационни материали за заболяването и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

Ден 2 – 17 май 2018 г. (четвъртък)

В рамките на втория ден от Изложението, от 10:00 до 16:00 ч., ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвна захар, холестерол и измерване на кръвното налягане. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на диабета и предиабета и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Успоредно с това Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване на нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак/засъхнала кръв, тъй като това може да доведе до отчитането на грешни резултати.

Ден 3 – 18 май 2018 г. (петък)

В третия ден на Изложението, в интервала от 10:00 до 14:00 часа, Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог. Целта на тази инициатива е повишаване информираността за този тип заболявания с акцент към навременната профилактика и ранното диагностициране.