Международното изложение, което събира медицинския сектор за 58-и път - БУЛМЕДИКА
Изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА & EСТЕТИКА 2024 започна
Всичко за денталните медици на едно място  

Безплатни изследвания за социалнозначими заболявания

Безплатни скринингови акции за хепатит С, диабет, сърдечносъдови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, измерване на нивото на кислород в кръвта и спирометрия ще извърши Национална пациентска организация, по време на  БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ/ДЕРМА&ЕСТЕТИКА 2019, от 15 до 17 май в Интер Експо Център.

Активностите на НПО и нейните членове ще бъдат разпределени в отделните дни на изложението – от сряда до петък, за да се гарантира удобство за провеждането на различните изследвания.

Хепатит С

На 15 май, от 9:30 до 13:00 ч., НПО, съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, ще проведат скринингова акция за хепатит С. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на „Хепасист”, в рамките на 5 до 10 минути. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

В интервала от 13:00 до 17:00 часа, Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог.

Диабетът – едно от най-често срещаните заболявания

Вторият ден – 16 май ще бъде посветен на захарния диабет и възможните усложнения от него и съпътстващите го заболявания. От 10:00 до 17:00 ч. ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. В рамките на акцията, посетителите ще могат да получат и консултация по въпроса, както и да им бъдат представени иновативните методи при лечението на захарния диабет. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Успоредно с това, от 11:30 ч. в семинарната зала на изложбения център, ще се проведе двучасов семинар на тема „Предизвикателства пред пациентите с пулмонална артериална хипертония“. В рамките на това събитие лекари, пациенти и журналисти ще дискутират аспектите на рядкото заболяване, ще се обсъди въздействието му върху живота на пациентите и чрез интерактивна игра, по нестандартен начин, ще се представи същността на пулмоналната хипертония.

Измерване нивото на кислород в артериалната кръв

В последния ден на изложението – 17 май, от 10:30 до 17:00 ч., Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак, тъй като това може да доведе до отчитането на погрешни резултати.

Допълнително, на щанда на НПО, в рамките на тази акция, посетителите ще могат да си направят и изследването спирометрия, което представлява измерване на дихателния обем на човек чрез специален апарат (спирометър). Чрез този диагностичен метод, с който специалистите по белодробни болести се ориентират до каква степен е увредена дихателната функция, се преценява вместимостта на белите дробове, т.е максималният обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване.

От безплатните скринингови изследвания ще могат да се възползват посетителите на щанда на Националната пациентска организация – щанд С12 в зала 1.

 

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>